A kórházak állapota kritikán aluli!

Az MTI tette közzé a tegnapi napon azt a hírt, miszerint a Szent Margit Kórház sajtóközleményben adta hírül, nincs rühes beteg az ápolási osztályon!

Az ősszel több ápolásra szoruló, idős betegnél észlelték dermatitis (bőrgyulladás) jeleit. Mivel ez utalhat rüh fertőzöttségre is, ezért azonnal elkezdték kezelni a betegeket, valamint a decemberi felülvizsgálat után az osztályon dolgozó kollégát és beteget - függetlenül attól, hogy fertőzött - e vagy sem - kezelésben részesítették. A behurcolt betegség továbbterjedését megakadályozták, mivel a textíliákat, ruhaneműt, ágyneműt elkülönítve kezelték és fertőtlenítették, ugyanúgy, ahogy a szobákat, bútorokat is.

Mi is a rüh?,

A rühesség atkafertőzés, melynek tünetei az apró, vörös, igen viszkető kiütések megjelenése testszerte. Okozója a Sarcoptes scabiei  nevű atka. Emberről emberre terjed a fertőzés, szerencsére az atkák élettartama rövid és egyszerű mosással, higiéniával eltávolítható. Erősen fertőző, ezért hamar elterjedhet ott, ahová behurcolták.

Ezek az apró állatkák befúrják magukat a bőr alá, leggyakrabban azon testrészeket kedvelik, ami folyamatos nyomásnak van kitéve, mint például hónalj, kezek, ülőgumó. Szabad szemmel nem láthatóak, járatokat vájnak a bőrbe és rettentően viszketnek. A járatok akár még a nemi szervekben, emlőbimbón, övvonalon is megjelennek.

A teljesen megfelelő higiénia mellett is megjelenhetnek, ha valaki behurcolja őket a közösségbe. Kézmosással, gyakori, alapos fertőtlenítéssel a megelőzésért tehetünk.