Botrányosra sikeredett a svájci Alpokba vájt alagút átadó ünnepsége.

Szokatlan megnyitó műsor kíséretében adták át a világ leghosszabb alagútját Svájcban. Igazán egyedire sikeredett az amúgy is emlékezetes átadási ceremónia, hiszen a koreográfiát összeállító német Volker Hesse rendező félmeztelen táncosokat, repülő tollakkal borított fejű 'angyalt' és más szokatlan dolgokat vonultatott fel a performansz során. 

Többek között olyan neves személyek voltak jelen a megnyitón, mint Angela Merkel német kancellár és Francoise Hollande miniszterelnök. Az előadáson részt vevő 600 táncos és akrobata igazán felejthetetlenné tette az ünnepséget. Az ok amiért összegyűlt a közönség, szinte eltörpült a monumentális bemutató miatt.

Pedig egy igazán nagyszabású projekt befejezésére került most sor, hiszen 17 éven keresztül épült az alagút, ami a svájci Alpok hegyeibe vájva összeköti észak és dél Európát. A Gotthard névre keresztelt vasúti alagút segítségével könnyebb lesz az összeköttetés a rotterdami kikötők és a genovai hegyvidék között.

Másfél mérföld mélyen, a napfénytől elzárva haladnak majd a vagonok. Nem volt egyszerű folyamat az alagút elkészítése, hiszen a mérnököknek 73 féle kőzeten kellett átvágniuk magukat, és a zord körülmények miatt az építés során 6 munkás is életét vesztette.

A vonatok kevesebb mint húsz perc alatt fognak keresztül haladni az 57 km hosszú alagúton, melynek teljes építési költsége meghaladja a 12 billió svájci frankot. Miután az alagútban elindul a forgalom, hivatalosan is ez lesz a világon a leghosszabb, mert az eddig vezető japán Seikan alagút csak 53,9 km, míg a sorban következő, Angliát Franciaországgal összekötő 'Csalagút' is csak 50,5 km hosszú.

Az átkelő megnyitása megtörtént, de a forgalom csak decemberben indulhat meg. Az alagútban a személyszállító vonatok akár 250 km/h sebességgel, míg az áruszállító tehervagonok ennél lassabban haladhatnak majd, de így is rengeteg időt spórolnak az áthaladással.

A vonatok első útján 500 szerencsés lottónyertes fogja megtapasztalni a gyors áthaladást.