Magyar preparátor készítette az 500 békát bemutató múzeumi tárlatot...

A nyári forróságban Horvátországban járva ne felejtsünk ellátogatni Splitbe, ahol egy magyar honfitársunk kissé bizarr hagyatékát csodálhatjuk meg. A Froggyland nevű múzeumot nem szabad kihagynunk, hiszen olyan látványosságban lehet részünk, mely sokáig emlékezetünkben fog élni. A magyar állatpreparátor, Mere Ferenc még 1910-20 között több mint 500 békát tartósított, nem is akárhogyan.

Ebben a különleges múzeumban a békák emberi szokásokat, élethelyzeteket megjelenítve, kis diorámákba rendezve tekinthetőek meg. Van cirkusz, iskola, játékterem, fogorvos, teniszpálya és még számtalan látnivaló. 21 jelenetet nézhetnek meg az érdeklődők a kicsiny múzeumban.

A XIX.században, mely korban a magyar preparátor élt, nagyon divatos tevékenységnek számított az állatok tartósítása. Mere egy máig ismeretlen eljárással tartósította a békákat, pedig a kétéltűek preparálása az egyik legnehezebb feladat. A ma élő szakemberek szerint szinte lehetetlen a nyálkás állatokat tökéletes állapotban megőrizni, ezért is nagy kincs a mai napig ez a gyűjtemény.

Több mint 1000 békát preparált ki a múlt század elején a magyar férfi, ezekből csak 507 db látható elrendezve a múzeumban.