Ha van otthon régi krumplid, ezután biztos ki fogod dobni!

Egy teljes család tragédiáját okozott egy zsák rothadó krumpli.  A 42 éves ügyvéd apuka a pincébe lerakott krumpliból akart felhozni egy főzésre valót. A felesége egy idő múlva aggódni kezdett, mert férje túl sokáig volt a pincében, ezért utána ment, de már ő sem jött vissza.
A 18 éves fiúknak gyanús lett, hogy a szülei régóta nem jönnek vissza a pincéből, és a kiabálásra sem reagálnak. Így aztán szintén lement, de sajnos ő sem jött vissza...

A szintén otthon lévő 63 éves nagymama rosszat sejtett, ezért szólt a szomszédoknak, hogy hívjanak segítséget, mert valami baj lehet, de aztán meggondolatlanul ő is lement a pincébe. Mire a segítség megérkezett, már csak a család 8 éves kislánya volt a lakásban, a szülők, a nagyi és a nagytestvér pedig a pincében meghalt.

A sajnálatos baleset Oroszországban történt, de az egész világon felhívta a figyelmet arra, hogy a rothadó krumpliból áradó gázok mennyire veszélyesek lehetnek. Ugyanis található benne egy méreganyag, ami frissen fogyasztva ártalmatlan, de a rothadás állapotában halálos koncentrátummá alakul.

A glükoalkaloid ez a mérgező vegyület, és ennek köszönhető, hogy a krumplinak a gumóján kívül semmi más része nem ehető, sőt még a kicsírázott krumpli sem. Ez a vegyület nagy koncentrációban található a levelekben, a növény szárában, viszont a friss krumpligumóban csak elenyészően kicsi a koncentrációja. 

A hónapokra a pincében ott felejtett rothadt krumpliból a glükoalkaloid elkezdett kipárologni, és ez a mérges gáz megtöltötte a szellőzés nélküli pincét, ez okozta a Chelyshev család tragédiáját. A 8 éves kislányuk életét pedig csak a szerencse mentette meg. Forrás