Mivel törölték ki a ....?

A higiénia nem minden korszakban volt annyira fontos, mint manapság. Gondoljunk csak a középkori szeméttel szennyezett városokra, ahol a lepra és a kolera könnyedén elterjedt. Akkoriban teljesen mindegy volt, hogy hol végzik el a dolgukat az emberek, akár az utcán is otthagyták testnedveiket. Az asszonyok sokszor az ablakon öntötték az utcára a szennyvizet, amiben aztán bárki könnyen beleléphetett. 

Mint ahogyan az angol wc, úgy a wc papír ötlete is Kínából származik, ahol már a korai középkorban használták ezt a higiénikus eszközt. A császári család évszázadokig alkalmazta a papírt az altest kitörlésére, míg a 'fejlett' világban szövetet, gyapjút, csipkét, kendert használtak. A kevésbé gazdagok ennél sokkal fájdalmasabb módszereket alkalmaztak, fűvet, szénát, mohát, növényi héjakat vagy egyszerű folyóvizet. Az ókori Rómában például sós vízbe áztatott szivacs volt az alternatívája a wc-papírnak.

Aztán ahogyan fejlődött az orvostudomány, egyre nagyobb hangsúlyt kapott Európában is a kézmosás, a fertőtlenítés és a kulturált életmód. Ennek köszönhetően az alsó tájékon is megnőtt az igény a kényelmes karbantartásra. 1880-ban kezdték el a wc papírt árusítani, több márka és minőség került a boltok polcaira. Ám akkor még nem ez volt az év üzlete, hiszen a sokszor igen durva papír nem volt túl kelendő. Az akkor még egyrétegű papír meglepően kényelmetlen használatot eredményezett, mivel fájdalmat okozott az embereknek. A korai szakaszban még faszilánkokat is tartalmazott a papírtekercs, ami valóban kellemetlenségeket okozott a wc papírt használni kívánók számára. 

Miután 1935-ben sikerült a Northern Issue nevű cégnek kifejlesztenie az emberbarát két rétegű és puha változatot, már nem volt megállás. Ekkor kezdődött a tömeges wc papír vásárlás, ami a mai napig töretlen. A régen hihetetlen fájdalmakkal járó művelet, ma már fel sem tűnik, hiszen szagos, puha, komfortos érzést biztosít a wc papír használata.