70-es években gyermek műsort vezetett, de túllépett az epizódszerepeken.

Az Oscar-díjas amerikai színészt rengeteg filmben láthattuk karrierjének beindulása óta. Emlékezetes szerepeket kapott többek között a Miss Daisy sofőrje, Remény rabjai, Hetedik, és még sorolhatnánk a kasszasikereket.
A legújabb mozik sem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen a Támadás a Fehér Ház ellen 2. részében és a Ben Hur legújabb változatában tűnik fel.

Ki más lehetne ő, mint Morgan Freeman.

Sokan nem tudják róla, hogy karrierjének beindulását a 70-es években egy amerikai gyerekműsor jelentette, melyben a 'Szelíd Olvasó' és 'Vincent a Vegetáriánus Vámpír' szerepében tűnt. Élete későbbi időszakában már úgy nyilatkozott, hogy a műsorban eltöltött három év sok volt, már korábban ott kellett volna hagynia, de a pénz megszédítette.

Félő volt, hogy nem tud kilépni a szappanopera és reklámfilm szereplők hosszú sorából és élete végéig csak mellékszerepeket kap. Azonban 1987-ben egyik epizódszerepéért Oscar-díjra jelölték, és innentől kezdve karrierje felfelé ívelt.

2008-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, mely során majdnem életét vesztette. Attól kezdve bal kezét nem tudja használni, idegi károsodása olyan súlyos, hogy véglegesen karja véglegesen lebénult.

Életfilozófiáját jól összefoglalta az egyik vele készült interjúban:
'A saját halandóságom egyszerűen nem foglalkoztat, mert ugyan mire juthatok vele kapcsolatban? (...) A világ nem a halálról szól, hanem az életről.'