Élhet ilyen hosszú ideig ember a Földön?

Li Ching Yuen megdöbbentően hosszú kort ért meg az elbeszélések szerint. 256 éves korában hunyta le szemét végleg, hátrahagyva több mint 200 gyermekét és 23 feleségét. 1930-ban a New York Times egyik cikkében publikálta Wu Chung-chiec professzor, hogy talált egy írást 1827-ből, melyben a kínai kormány gratulál egy 150 éves férfinak, majd 1877-ben szintén megünnepelték az akkor 200 éves Li Ching Yuen születésnapját. A cikkben hivatkoznak Li szomszédaira is, akik azt állították még nagyapáik is jól ismerték az öregembert.

Li állítólag 10 éves korától gyűjtötte a hegyekben azokat a gyógynövényeket, melyekről azt hallotta, hogy a hosszú életet jelenthetik. Majdnem 40 évig élt a gyógynövény diétán, melyben többek között goji bogyó, vad ginseng és rizsbor szerepelt. 1749-ben 71 éves korában csatlakozott a kínai hadsereghez, ahol harcművészetet tanított.
Állítólag a helyi közösség kedvelt tagja volt, feleségeivel és rengeteg gyermekével együtt. Élete első száz évében folyamatosan gyűjtötte a gyógynövényeket, járt Tibetben, Mandzsúriában és még sok helyen az országban. Majd 100 éves kora után elkezdte tapasztalatait és gyógyító növényeit megosztani másokkal is. 

Tudását egy 500 éves embertől tanulta, aki szerint Qigong gyakorlatokkal és diétával kell megőrizni életerőnket. A Qigong gyakorlatok alkalmazása során a csí és az energia begyűjtését és keringetését végzik el. A csikung - ahogyan ma mondjuk - egy gyűjtőfogalom, mely olyan gyakorlatokat takar, melyek megszüntetik az energia gátjait, megnövelik a csi áramlását a testben. Ezáltal helyreáll az egyensúly szervezetünkben.

 

Na de mit is mondott halálos ágyán az agg kínai? 
 

Mindent megtettem, amit ebben a világban meg kellett tennem.

A hosszú élet titkáról pedig ezt árulta el:

Legyen csendes a szíved, ülj úgy, mint egy teknős, mozogj olyan fürgén, mint egy galamb és aludj úgy, mint egy kutya.

Állítása szerint a kombinált légzéstechnikája és a diéta is nagy szerepet játszott abban, hogy ilyen hosszú életet élhetett.
Vajon valóban élhetett ilyen hosszú ideig egy ember, vagy ez csak egy kitalált mese? Persze számunkra ez hihetetlen, hiszen a modern világban az emberek életkora általában alig közelíti meg a 80 évet, azonban gondoljunk csak bele, a rohanó életmódtól távol, ahol nincs finomított cukor és liszt, a levegő kristálytiszta, miért ne történhetne meg a csoda. A szerzetesek meditációjukkal, testi-lelki kondíciójuk folyamatos megőrzésével még ma is elérhetnek nagyon magas kort.