Gyerekkorunk kedvence, amit nem lehet elfelejteni!

A téli fagylalt, vagyis a télifagyi igazi retró csemege, amiért a hetvenes években mindenki rajongott, és még most is kapható néhol.
A télifagyi a hűvös hónapok kedvelt édessége volt. A nyári szezonban megszokott fagylalttal töltött tölcséreket ilyenkor már nem a cukrászdákban és a fagylaltosnál lehetett megvenni, hanem a trafikok és közértek polcairól, ahol a tölcsér pereméig érő tölteléket sötét csokoládéréteg rejtette. Ez volt a nyári illúzió a szürke és hideg téli napokon…

Néha citromkrémes és vaníliás ízben is árulták, de az igazi télifagyi tölteléke a főzött párizsi krém volt – az olcsóbb változatban kakaós-vajas krém –, amit kemény étcsokoládés tortabevonóval fedtek be.

A boltban kapható télifagyikat aztán elmosta a rendszerváltás, de a retróhullám idején többen is elkezdték újra gyártani az egykor nagyon is kedvelt édességet. Sőt néhány cukrászda kínálatában megjelentek a hetvenes-nyolcvanas évek télfagyijaihoz hasonló, de sokkalta színesebb és gusztusosabb, ízvilágukban pedig változatosabb télifagyik is.