Néhány kevésbé ismert, mégis hatékony tipp, amik az életed megkönnyítik...

Örömmel osztjuk meg veletek ezt az öt trükköt, amivel könnyebbé válhat az otthoni mosás nyűge. Ha nektek is vannak ezekhez hasonló házi praktikáitok, osszátok meg velünk!

Minden mosógépen szerepel egy szám, ami megmutatja, hogy hány kiló ruha helyezhető a gépbe. Vannak a kisebb kapacitású 4-5 kilós gépek és vannak a 11 kilós monstrumok is. Ideális esetben a gépet 80%-ban rakhatjuk tele ruhával, ekkor még megfelelő tisztasággal mos. De vajon honnan tudhatjuk, hogy elértük-e a megfelelő mennyiséget? Az alábbi képen jól látható meddig töltheted fel a mosógépet károsodás nélkül.

A 90 fokon történő mosás a hiedelemmel ellentétben nem feltétlenül a legjobb módja a fertőtlenítésnek. A hő hatására a szövetek károsodnak. A 40 - 60 C fok közötti mosás megszabadít a baktériumoktól és a poratkáktól, úgyhogy elegendő ezen a hőfokon mosni. Az anyag nem károsodik és a villanyszámla is kisebb lesz, mivel a mosógépnek nem kell a vizet 90 fokra melegítenie.

Biztos megfigyelted már, hogy a megszáradt törülközők, vastagabb szövetek a szárítóról levéve szinte maguktól megállnak. Az anyag megkeményedik, durvább lesz a szövet, attól függetlenül, hogy öblítőt használunk-e vagy sem. A szállodákban ezt elkerülendő ecetet adnak az öblítéshez. Ezzel a trükkel lágyabbá válik az anyag és puha marad a lepedő, törülköző.

A foltok eltávolítása örök problémát okoz minden háziasszonynak. Gondolj bele, egy szállodában mennyi ágyneműt, asztalterítőt, szövet szalvétát kell tisztán, foltmentesen tartani. Az alábbi esetekben könnyen megszabadulhatunk a nem kívánt foltoktól.

- Friss olajfoltot gyorsan szórj be keményítővel vagy édesítőszerrel. Ezután mosd le és már kész is a folteltávolítás.

- Paradicsomlé vagy mártás nyomait néhány csepp WD-40 (csavarlazító) viszi ki. 5-10 percig hagyd a folton a szert, majd hideg vízben mosd ki az anyagot.

- A fehér ruhák besárgulnak az izzadság hatására a hónaljuknál. Ezt 40 fokos előmosással és a normál mosás során használt fehérítővel tudod eltávolítani.

- Kávé és borfolt esetén egy órára áztasd be sóval dúsított vízbe a ruhaanyagot, majd mosd ki mosógépben.

- A fehér ruhák besárgulását és a kellemetlen szagokat szódabikarbóna hozzáadásával tudod elérni. Egy fél mérőcsészét adj a mosóporhoz és 60 fokon mosd át a ruhákat.

És végül egy nagyon egyszerű trükk, hogy a vastagabb törülközők hogyan maradhatnak puhák. Azon kívül, hogy jobb, ha a szabadban szárítod az anyagokat, tegyél a mosógép belsejébe, a ruhák közé a dobba egy teniszlabdát. Puha és bolyhos törülközőket tudsz majd kivenni a mosógépből.