Szuper kék-holdfogyatkozás

1866-ban volt utoljára lehetősége az emberiségnek megpillantania a Hold eme különös formáját. Január 31-én, a tegnapi napon ugyanis egyszerre volt kék hold, szuper hold és holdfogyatkozás is. De mit is láthatott az, aki tegnap szemfüles módon kinézett éjszaka az ablakán?

A kék hold jelenség nem ritka, hiszen két-három évente több alkalommal is van telihold egy évszakon belül, melynek harmadik teliholdját nevezzük kék holdnak. A következő különlegessége volt a tegnapi napnak, hogy januárban ez már a második telihold volt, ami szintén csak több évente fordul elő. A neve ellenére egyébként nem színeződik át a Hold kékre, viszont január 31-én egy további együttállás tette igazán különlegessé az estét. Ekkor ugyanis szuperhold is volt, ami annyit jelent, hogy a Hold telihold fázisában a pályáján legközelebb áll a Földhöz. Ilyenkor látható legnagyobb méretében szabad szemmel a Hold a Földről. Fényessége is növekszik, hiszen 30%-al fényesebb, mint más időpontokban. Bár teljes szépségében hazánkban nem volt jól látható ez a jelenség, mivel nálunk délután öt óra tájban érte el a legnagyobb méretét, mégis csodálatos látványt nyújtott az éjszakai égen. Tegnap a Föld minden olyan pontján látható volt valamilyen mértékben a Hold hatalmas korongja, ahol sötét volt.

Az ilyen ritka égi jelenséges során erőteljesebbnek érezzük az energiákat is. Képesek leszünk általuk korábbi problémás szituációink, gondjaink lezárására, sőt akár azok végleges megoldására is.

Lássunk néhány képet, hogyan látták a világ minden táján a tegnapi égi csodát:

California, USA

Oroszország

Thaiföld

Hongkong

Jeruzsálem

Magyarország - Salgótarján

Forrás:CNN