Számos hír kering az Interneten, amely a kisgyermekes szülőket és a kisállattartókat rettenti el attól, hogy otthonukat ezzel a népszerű karácsonyi növénnyel díszítsék. Nézzük mi az igazság a mikulásvirággal kapcsolatban.

Egyetemi kutatók (University of Illinois Extension) arra az eredményre jutottak, hogy a mikulásvirág mérgező mivoltáról szóló első mendemondák már több mint 80 évvel ezelőtt felütötték a fejüket, azaz jóval korábbra tehetők, mint az internet szárnyán terjedő híresztelések. A kutatást végző egyetem honlapja számos megbízható forrást felsorol ezzel kapcsolatban.

A kutatási eredményeket illetően leszögezhetjük, hogy patkányokon végzett vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen káros hatást – sem egészségkárosító tüneteket, sem viselkedésbeli változásokat nem észleltek a kísérleti állatokon, még akkor sem, amikor a növény különböző részeit nagy mennyiségben etették velük.

Az USA fogyasztóvédelmi központja egyetért az egyetem megállapításával, és ha még ez sem lenne eléggé megnyugtató, íme egy újabb adat: az egyik amerikai orvosi folyóirat (The American Journal of Emergency Medicine) cikke szerint több mint 22 ezer esetben jegyeztek fel véletlen mikulásvirág-fogyasztást, de ezek közül egy sem volt végzetes kimenetelű. A dokumentált esetek döntő többségében kisgyerekek szervezetébe jutott a mikulásvirágból. Hasonlóképpen, a Web MD is arról számol be, hogy a mikulásvirág leveleinek elfogyasztása miatt még soha nem történt ismert haláleset.

Nem mérgező, de…

Nem árt tudnunk, hogy a mikulásvirág, vagy latin nevén az Euphorbia pulcherrima a kutyatejfélék családjába tartozik, és rokonaihoz hasonlóan tejnedvet választ ki. Ezzel érintkezve bőrirritáció lehet a 'jutalmunk'. Bár a növény nem ehető, és elfogyasztva felkavarodhat tőle a gyomor, azaz gyomorfájást, hányingert okozhat, a vizsgálatok számos esetben azt igazolták, hogy ennek ellenére toxikus tulajdonságokkal nem rendelkezik. Továbbá, a vastag, rostos levelek fulladási veszélyt jelenthetnek kisgyermekek és házi kedvencek esetén.