A műtétet tervező olasz orvost a kollégái csak Dr. Frankensteinként emlegetik...

A halálos betegségben szenvedő, orosz számítógép tudós, Valerij Spiridonov lehet az első ember akin fejátültetést végeznek majd az orvosok várhatóan jövő év decemberében. John Travolta Ál/Arc című filmje jutott eszembe, amikor erről a hírről olvastam a Dailymail cikkében.
A 31 éves izomsorvadásban szenvedő Valerij úgy gondolja minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy tovább élhessen, így elhatározta, hogy  Dr Sergio Canavaro kése alá fekszik. Az olasz orvost szakmai körökben csak Dr. Frankensteinként emlegetik, hiszen az egyenlőre szinte lehetetlennek tűnő operációt már évek óta tervezi.

Mivel Spiridonov minden nappal egyre rosszabbul van betegségéből kifolyólag, így számára a mielőbb elvégzett műtét adhat reményt. A tervek szerint 36 órás műtétet csak a világ legjobban felszerelt műtőjében lehet majd végrehajtani, aminek költsége 4 millió dollárra rúghat.
Az egyik legkockázatosabb része az operációnak a gerincvelő elmetszése, melyet hiper éles pengével ejtett tiszta vágással oldható meg. Dr Canavaro mágikus anyagnak nevezi azt az összetevőt, mellyel a gerincvelőt az új testhez ragasztják, ez a polietilén-glikol. 

A tervek szerint a műtét után négy hétig mesterséges kómában fogják tartani a pácienst, hogy a vérellátás és az izmok összekapcsolódhassanak. A szkeptikus kollégák szerint Dr Canavaro tervei kivitelezhetetlenek és pusztán fantáziálás a sikeres műtét. Azonban, ha mégis hatásos lesz a forradalmian új eljárás, lebénult és fogyatékkal élő betegek ezreinek nyújthat reményt. 45 évvel ezelőtt próbálkoztak a tudósok fejátültetéssel, akkor majmokon kísérleteztek. Az első majom nyolc napig élt az új testtel, ezután azonban meghalt, mivel a gazdaszervezet nem fogadta be az idegen fejet. A majom gerincvelője sem csatlakozott a fejhez, így sem mozogni, sem lélegezni nem tudott önállóan az állat.