A világ több országában is használnak iskolai egyenruhát

Számos vélemény született már arról, hogy szükség van-e az iskolai egyenruhára vagy sem. Hazánkban a nem is olyan régmúlt időkben még elvárták a suliban a köpeny használatát, bár azok sem voltak teljesen egyformák, hiszen a sötétkék, világoskék és fekete egyaránt használatos volt.

Akik támogatják az iskolai egyenruha viselését, úgy gondolják, hogy ez segíti a gyermekek fegyelmezett viselkedését, egyenlőbbé és egységesebbé teszik a különböző környezetből érkező diákokat. Ráadásul a szülőknek sem kell, hogy fájjon a feje, milyen divatos cuccban feszítenek az osztálytársak, amiért a gyerek őket nyaggatja suli után. Akik ellene vannak az egyenruha viselésnek, úgy érzik, hogy megöli a diákok egyéniségét és felesleges, hiszen nem befolyásolja az oktatást. A világ sok országában mégis ragaszkodnak viseléséhez, erről hoztunk néhány érdekes fotót.

Lássuk mit viselnek a Japán gyerekek az iskolában: A lányok egyenruhája a 'seifuku' az anime karikatúráknak és manga képregényeknek köszönhetően már világszerte ismert. Minél idősebbek a lányok a szoknya annál rövidebb. A térdzoknit télen hordják, speciális ragasztóval rögzítik, hogy ne csússzon le.

Kubában az egyenruhák több változata is megtalálható: fehér felső, sárga alsó; kék felső, sötétkék alsó. Van ahol fehér inget és piros szoknyát, nadrágot viselnek. Az elengedhetetlen eleme az öltözéknek a 'kisdobos' és az 'úttörő' nyakkendő, melyet a szovjet éra hozott magával.

Indozéniában minden suliban különböző színű egyenruhát viselnek. Legalább is az alsó rész eltérő színű, mivel az ing mindig hófehér. A nadrág és szoknya szürke, sötétkék, vagy vörös színben pompázik. Az iskola befejezésekor a diákok megünneplik 'szabadulásukat', ekkor mindannyian különböző spray-vel színezik ki ingjüket.

Kína szigorúan szabályozza az iskolai viseletet. Ünnepi és hétköznapi ruhadarabok is vannak, de az évszakok változásához is igazodnak az egyenruhák. A fiúk és lányok ruházata szinte azonos, főként sportruhához hasonlít.

Vietnámban az iskolai egyenruha igazán különlegesnek számít első ránézésre. A középiskolás lányok a nemzeti viseletet - 'ao dai' - is hordhatják, egyébként vannak sulik, ahol csak ünnepnapokon veszik fel a lányok ezt a ruhát, míg más iskolákban mindennapos viselet. A fehér ruhára biztosan nagyon kell vigyázniuk egész nap, hogy ne piszkolódjon be.

A zárt világú Észak-Korea kommunista világa sokak számára kedves vagy épp kellemetlen dejavu érzést kelthet, hiszen szinte ugyanilyen egyenruhánk volt nekünk is a suliban.

Forrás:brightside.me