Viharos magánélete és a betegsége miatt megváltás volt számára a halál...

Sokan nem tudják róla, hogy Cassius Clay néven született és csak az 1960-as években, első világbajnoki címének elnyerése után tért át a muzulmán hitre, követve az akkor afroamerikaiak körében élharcosnak számító Malcolm X és Elijah Muhammad 'Iszlám nemzet' nevű szektájához.

Először Cassius X, majd később a Muhammad Ali nevet vette fel.

1967. április 28-án megkapja katonai behívóját, a vietnámi háborúban kellett volna harcolnia. Vallási okokra hivatkozva megtagadta a szolgálatot, ezért öt év börtönt és 10.000 dolláros pénzbüntetést kapott. Az ítélet kimondásával egyidőben bevonták box engedélyét és elvették világbajnoki címét. Fellebbezett és a legfelsőbb bíróság neki adott igazat, azonban pont a legaktívabb időszakában, több mint három évig nem versenyezhetett.

A bíróságon megnyerte a pert, azonban az amerikaiak szemében ő lett a felelőtlen, hazafiatlan, muzulmán hitre áttért fekete. 1971-ben újra kezdett boxolni, azonban világbajnoki címét csak 1974-re szerezhette vissza. Ezen a meccsen súlyosan megsérült, maradandó egészségkárosodást szenvedett. 1981-ben vonult végleg vissza a boksztól.

Magánélete sem volt konfliktusoktól mentes, négy házasságából kilenc gyermeke született. Több mint harminc éven át küzdött legnagyobb ellenfelével, a Parkinson-kórral, melyet nem tudott legyőzni.

Élete utolsó időszakában már minden nap rémálom volt számára, így a halál megváltásként érhette. Nyugodjék békében, őrizzük szívünkben emlékét!